Kan jag låna till kontantinsatsen?

När du ska köpa en bostad eller en bil så kräver banken oftast en kontantinsats. När det gäller bostäder lånar banken endast ut upp till 85 % av bostadens värde i form av ett bostadslån. Resterande 15 % måste du i det fallet betala själv. Detta för att försöka undvika att hushållen belånar sina hus i större grad än nödvändigt. Det allra bästa du kan göra är att spara ihop till kontantinsatsen innan du börjar leta efter ett hus, en lägenhet eller en ny bil. Om du ska köpa ny bil, kan du ofta lämna din befintliga bil som inbyte och på så sätt slippa betala hela eller delar av den kontanta insatsen. Om du inte har en bil att byta in eller de kontanta medlen som krävs för att betala en kontantinsats, kan du ansöka om detta i form av ett lån utan säkerhet, ett så kallat privatlån. Ett privatlån har en individuellt satt, oftast rörlig, ränta, och kan därmed bli ett dyrare lån än billånet du tagit för resten av bilen. Det beror på att lånet är utan säkerhet till skillnad från ett billån, där själva bilen lämnas som säkerhet.

När du ska låna till en bostad kan kontantinsatsen bli ganska hög, beroende på hur mycket du tänkt betala för din bostad. Vissa banker lånar även ut till kontantinsatsen, men då efter en individuell kreditprövning. Ett privatlån utan säkerhet har en ganska hög månadskostnad jämfört med bostadslånet, både beroende på den betydligt högre räntan, men också med anledning av att löptiden är kortare för ett privatlån än för ett bostadslån. Ett privatlån till kontantinsatsen kan alltså bli mycket dyrt. Det är därför alltid mycket bättre att försöka spara ihop till kontantinsatsen själv, helt eller delvis. Du bör också alltid ha en buffert, både till själva flytten men också för att täcka eventuella oförutsedda kostnader som kan uppstå när man äger sin egen bostad.

Om du sparar till kontantinsatsen får du dessutom ränta på dina sparade pengar under tiden. Om du tänkt köpa hus kan det alltså vara en bra idé att planera för detta i god tid och lägga undan en summa varje månad. Det tjänar du på i slutändan.

Ibland kanske man inte har tid att spara ihop till en kontantinsats eller helt enkelt vill använda sina sparade pengar till annat. Då kan du kontakta din bank för att ta reda på möjligheterna att låna även till kontantinsatsen.