Hur lånar jag pengar?

Oavsett vad du behöver låna pengar till är det första du bör göra att fundera över hur mycket du har råd att låna och hur mycket du har råd att betala tillbaka på lånet varje månad. Vad du ska låna pengar till avgör sedan vilken typ av lån som är aktuellt för dig att söka. Ska du köpa en bil kan du antingen ansöka om ett billån hos en bank eller med hjälp av den bilhandlare där du tänkt köpa bilen. För att du ska kunna ansöka om ett billån får inte bilen vara äldre än 12 år när lånet är betalt. Du måste också köpa bilen av en auktoriserad bilhandlare. Bilen får inte heller kosta hur lite som helst, och du måste antingen ha en kontantinsats på runt 15-20 %, alternativt ha en befintlig bil som du kan lämna i inbyte. Vill du köpa en billigare bil, en äldre bil eller köpa en bil direkt av en privatperson, kan du istället ansöka om ett lån utan säkerhet hos en bank eller en kreditgivare. Det kan du också göra om du saknar kontantinsats för ditt billån. Räntan för ett billån är i normalfallet lägre än för ett lån utan säkerhet. Räntan för ett lån utan säkerhet är också individuellt satt och har ofta rörlig ränta. Ett billån kan ha bunden ränta, rörlig ränta eller rörlig ränta med så kallat räntetak.

Ska du köpa en bostad behöver du förmodligen ansöka om ett bolån. Ett bolån består av två olika typer av lån. Den stora delen av bolånet består av ett så kallat bottenlån med bunden eller rörlig ränta. Det finns också en del som kallas topplån och som har en något kortare löptid och oftast rörlig ränta. Du måste också kunna betala 15 % av bostadens pris som kontantinsats. Om du inte har pengar till kontantinsatsen kan du ansöka om ett lån utan säkerhet för denna del av lånet. Inte alla banker lånar ut pengar till detta.

Det finns också olika typer av renoveringslån och energilån för dig som ska renovera ditt hus eller byta exempelvis uppvärmningssystem.

För att låna pengar kontaktar du din bank eller jämför olika långivare på någon av de jämförelsesajter som finns på nätet. Då får du en uppfattning om vad de olika bankerna kan erbjuda. Kontakta sedan bankerna för att mer detaljerat diskutera just dina förutsättningar och vad som passar just din ekonomi bäst.