Hur får jag bästa räntan?

Många undrar hur de ska få den allra bästa räntan på sitt lån. Frågan är fullt förståelig, då räntesatsen många gånger avgör hur dyrt eller billigt ett lån blir för dig varje månad. Hur man får den allra bästa räntan är ett omdiskuterat ämne. Om man med en bra ränta menar en låg ränta så är det alltid fördelaktigt att kunna lämna någon typ av säkerhet för lånet. Då bedömer banken risken med att låna ut pengar som lägre och behöver inte ta ut lika hög ränta som om du inte kan lämna någon säkerhet. Du får också lägre ränta om du har högre inkomst eller har en eventuell medsökande och räntan påverkas även av hur banken ställer sig till det du ska låna pengar till.

Banker kan oftast ge en lägre ränta än företag som erbjuder sms-lån och andra snabba lån. Bankerna kan däremot vara strängare i sin kreditbedömning så att den som har haft svårt att betala sina lån och skulder tidigare eller har en osäker inkomst och anställning kan bli nekad att låna pengar. Då kan man istället få vända sig till någon av de långivare som nischar sig mot den som har svårt att få lån hos traditionella långivare. Där kan man få lån till en lite högre ränta. Det kan dock löna sig om syftet är att lösa dyrare lån och krediter och sänka sin månadskostnad via det.

Många företag och långivare lockar med låg ränta. Det är då viktigt att du också frågar om eller kontrollerar vilka andra avgifter som medföljer lånet. Kanske tillkommer avgifter för administrationen av lånet eller avgifter för att betala pappersfaktura eller via autogiro. Allt detta spelar in när man räknar ut den så kallade effektiva räntan. Den effektiva räntan omfattar räntesatsen, också kallad den nominella räntan, och alla andra avgifter som kan tillkomma, likt engångskostnader och månatliga avgifter och kostnader. Detta tillsammans ger den effektiva räntan och är det du ska jämföra när du försöker hitta lån med den bästa räntan för dig. Vad som är den bästa räntan för dig beror förstås också på löptiden för lånet och andra villkor som banken eller kreditgivaren kan erbjuda. Var noga med att jämföra bankerna med varandra för att få bästa möjliga villkor och ränta. Du ska aldrig behöva betala mer än nödvändigt. Ibland kan det vara bra att personligen kontakta banken och försöka förhandla om villkoren.