Vad är ett billån?

Om du ska köpa en ny bil kan du behöva ta ett lån för att finansiera detta. Hos din bank kan du oftast låna både till en ny eller en begagnad bil. När du tar ett billån hos banken kan du låna upp till 80 % av priset på bilen som ett billån. Resterande belopp måste du själv betala kontant. Ofta kräver banken att bilen, även om den får vara begagnad, inte får vara hur gammal som helst. Kravet är att bilen inte får vara äldre än 12 år när hela lånet är betalat. Återbetalningstiden kan också vara något kortare för ett billån än om du lånar till andra saker. Det beror framför allt på att en bil ganska snabbt sjunker i värde i takt med att den blir äldre. Säkerheten som du lämnar för lånet, det vill säga bilen du köper, är alltså inte lika mycket värd efter ett år som den var när du först köpte den. Många banker kräver också att du köper din bil av en auktoriserad bilförsäljare och att du lånar över ett visst belopp till bilen.

Om du vill köpa din nya bil av en privatperson och inte har pengar till handpenningen som du ska betala kontant eller om du vill köpa en äldre eller billigare bil, kan du inte ta ett lån till bilen med själva bilen som säkerhet. Du får då istället ta ett lån utan säkerhet hos banken eller annat låneinstitut. Räntan är då oftast något högre och sätts ofta individuellt, baserat på just din ekonomi. Ett billån med säkerhet i form av själva bilen kan oftast medföra en lägre ränta än om du lånar utan säkerhet. Många privatpersoner köper och säljer bilar, och då är en finansiering med hjälp av ett lån utan säkerhet det enda alternativet om man inte har tillräckligt med pengar för att kunna betala kontaktinsatsen.

Tänk på att ett billån inte bör löpa på för lång tid, eftersom en bil snabbt sjunker i värde. Pengarna du betalar för en bil får du inte tillbaka när du säljer bilen, eftersom bilen sjunker i värde snabbt i takt med stigande ålder. Att köpa bil är ingen ekonomisk investering, även om bilen i sig är en investering i form av den frihet och rörlighet den medför. En bil är för många en förutsättning för att kunna ta sig till och från arbetet och för att kunna ha den rörlighet på fritiden som man önskar.