Hur avgör jag om räntan är låg?

Alla vill ha så billiga lån som möjligt på sina lån och då särskilt på privatlån och lån utan säkerhet då denna ränta oftast är rörlig och följer styrräntan. Men hur vet man då om man fått en bra ränta? Hur jämför man räntor mellan olika banker och kreditgivare? Det är inte alltid helt lätt att avgöra om en ränta är låg eller inte och om man har fått den bästa möjliga räntan. Det beror dels på att räntan ofta är individuell, men också på att bankerna anger sina räntesatser lite olika.

Den räntesatsen som anges kan verka låg, men det är alltid den effektiva räntan du måste jämföra mellan bankerna. Den effektiva räntan är räntesatsen, ibland också kallat den nominella räntan, tillsammans med alla andra avgifter som kan vara aktuella för lånet på ett år. Andra avgifter kan till exempel vara kostnader för faktura, autogiro, uppläggningsavgift eller startkostnad för lånet och avgifter för administration av lånet. Vissa avgifter tas endast ut en gång, medan andra kan vara månatliga avgifter som läggs ovanpå din ordinarie inbetalning eller amortering.

Alla banker och företag som erbjuder lån och krediter är enligt lag skyldiga att redovisa vad den effektiva räntan är för ett lån, men det är alltid viktigt att du själv räknar och jämför mellan olika långivare för att ta reda på hur den effektiva räntan skiljer sig.

Om en bank har låga räntor men i gengäld höga eller många avgifter för att till exempel skicka ut pappersfaktura varje månad eller avgifter för att administrera ditt lån och amortering av detta, så kan det i slutändan bli dyrare för dig än om du vänder dig till en bank med en något högre ränta på sina lån men inga eller låga avgifter på dessa. För att få en så rättvis bild som möjligt av om räntan verkligen kan anses vara låg för ett lån är det alltså den effektiva räntan som är intressant. Låt dig inte luras av låneerbjudanden med till synes låga räntesatser. Kontrollera noga om det tillkommer ytterligare kostnader såsom aviavgifter och uppstartsavgifter för ditt lån. Kontrollera även vad som gäller om du inte betalar av lånet i tid. Tillkommer dröjsmålsränta? Hur hög är den i så fall? Tillkommer det några påminnelseavgifter eller liknande? Skulle det kanske löna sig att ha amorteringen på lånet som en autogirodragning varje månad för att undvika att lånet blir betalat för sent även om det tillkommer en avgift för detta?”