Hur jämför jag lägsta räntan för ett lån?

På alla lån betalar man ränta och de flesta som tar ett lån vill helst betala så låg ränta som möjligt. Det är därför viktigt att jämföra räntan hos olika banker och kreditinstitut som erbjuder lån och krediter. Räntan sätts oftast individuellt och kan bero på din ekonomiska situation, hur god kontakt du har med banken sedan tidigare, hur lång tid du planerar att betala tillbaka lånet på och om du har någon säkerhet att lämna för lånet. När du jämför de olika bankernas räntor är det också viktigt att du tittar noga på övriga avgifter som bankerna tar ut för att exempelvis lägga upp lånet, skicka faktura, administrera lånet och så vidare. Detta påverkar hur dyrt ditt lån faktiskt blir. En låg ränta är ingen garanti för att det är det billigaste lånet.

När du jämför själva räntan är det den effektiva räntan du ska jämföra. Den effektiva räntan är vad lånet totalt kostar dig per år. Här räknar man förutom räntan in andra avgifter och kostnader som medföljer lånet. Det är lag på att bankerna måste ange den effektiva räntan för att kunden på ett så rättvist sätt som möjligt ska kunna jämföra olika villkor och avgifter. Detta kan dock vara uppgifter som inte alltid är lätta att hitta. Det är därför mycket viktigt att du läser alla avtalsvillkor noggrant innan du bestämmer dig för långivare eller annat kreditinstitut. Var noga med att du kontrollerat både räntesatsen, årsräntan och den faktiska, effektiva räntan för lånet. Räntesatsen kallas ibland för nominell ränta. Det är dock alltid den effektiva räntan du ska jämföra, då den innehåller alla avgifter och kostnader förknippade med lånet. Har du jämfört den effektiva räntan för ett lån kan du alltid känna dig trygg med att ha fått de bästa villkoren för just dig. Det lönar sig alltid att fråga banken noga om några ytterligare avgifter eller kostnader tillkommer, för att vara säker på att lånet inte blir dyrare än vad du tänkt dig.

Det finns en hel del jämförelsetjänster bland annat på nätet som kan hjälpa dig att jämföra de olika bankernas erbjudanden. Det lönar sig dock att ringa runt till bankerna själv för att vara säker på att du får lägsta möjliga ränta och avgifter för ditt lån. Många avgifter går att förhandla om, inte bara den faktiska räntan.