Hur kommer jag fram till hur mycket ett lån kostar?

Det finns många olika faktorer som påverkar hur mycket ett lån faktiskt kostar. Det är inte, som många verkar tro, endast en fråga om hur mycket du får betala i ränta. Det är även en hel del andra avgifter som ofta tillkommer på ditt lån efter att du ansökt om det. Du kan exempelvis få betala uppläggningsavgift eller startavgift, månatliga kostnader såsom fakturaavgifter, aviavgifter och kostnader för att administrera ditt lån. På vissa lån tillkommer även avgifter varje år såsom årskostnader och andra avgifter. För att få fram en komplett bild av vad ett lån faktiskt kostar, så är det alltså viktigt att ta med alla eventuella ytterligare kostnader i beräkningen. Du tar alla kostnader och slår ut dessa årsvis. Lägger du sedan samman detta med räntekostnaden, får du fram den effektiva räntan. Den effektiva räntan är hur mycket du faktiskt betalar i räntor och andra avgifter uträknat på ett år för ditt lån.

Du kan också räkna samman räntan med avgifterna på hela lånets återbetalningstid, eller löptid, för att få fram den totala kostnaden för lånet. Du kan då se hur mycket lånet kommer att kosta dig när allt är betalt. Det kan vara ganska stora skillnader i effektiv ränta och totalkostnad för samma lånesumma hos olika långivare eller banker, något som är viktigt att ta reda på innan du ansöker om ett lån. En bank eller låneinstitut kan ha en låg ränta för att sedan kompensera detta med andra avgifter som en annan bank inte tar ut. Det betyder att den faktiska kostnaden för lånet kan bli högre, även om räntan är lägre.

Att räkna ut den effektiva räntan är också viktigt när du vill jämföra olika banker med varandra. Det är först då du får en rättvis översikt över skillnaderna mellan de olika långivarna. Alla som erbjuder lån i någon form är skyldiga att informera kunden om den effektiva räntan för lånet, men det skadar aldrig att själv vara aktiv och räkna på ditt eget lån och hur mycket det kan komma att kosta dig i slutändan.

Idag finns en mängd jämförelsetjänster på internet du kan använda dig av för att göra en grov jämförelse av lån hos olika långivare. Tänk dock alltid på att det kan skilja sig mot den ränta du blir erbjuden, eftersom den ofta sätts med hänsyn till din ekonomi, betalningsförmåga och kredithistoria.