Vilka typer av lån kan man söka?

Vilken typ av lån du kan ansöka om beror först och främst på vad det är du ska låna pengar till. Ska du köpa en bostad är ett bolån alltid det mest fördelaktiga. Du måste dock kunna betala åtminstone 15 % av bostadens pris själv, i så kallad kontantinsats. Vissa långivare lånar även ut till denna del av bostadens köpeskilling, men då utan säkerhet. Ska du köpa en bil, beror det på hur mycket bilen kostar och hur gammal den är. Är bilen billig eller om den kommer att vara äldre än 12 år när du betalat hela lånet på den, kan du inte söka ett billån. Det gäller också om du ska köpa en bil av en privatperson. För att kunna söka ett billån måste du köpa din nya bil av en bilhandlare. Ska du söka billån behöver du även ha en kontantinsats eller ha en befintlig bil som kan lämnas i inbyte. Om du inte har någon bil sedan tidigare som kan bytas in, eller om du inte har pengar till kontantinsatsen, får du istället låna pengar utan säkerhet, ett så kallat privatlån. Räntan för ett privatlån är oftast högre än för billån och bostadslån, då denna typ av lån inte lånas ut mot säkerhet i en bostad eller en bil.

Har du haft tidigare betalningsproblem, saknar fast anställning eller fast inkomst, kan det ibland vara svårare att söka lån hos en traditionell bank. Du kan då vända dig till någon av de alternativa långivare som finns på marknaden idag. Dessa är mer generösa i sin kreditbedömning, men kan ha en något högre ränta.

Det finns även snabblån och så kallade sms-lån. Denna typ av lån går snabbt att ansöka om och har kortare löptider än traditionella lån. Summan du kan låna är också oftast lägre, men pengarna kan i de flesta fall betalas ut snabbt. Räntan för denna typ av lån är i princip alltid högre än för traditionella banklån, men kan vara ett alternativ om du bara behöver låna en mindre summa under en kortare tid och behöver få tillgång till pengarna omgående. Om du har en längre återbetalningstid för denna typ av lån, kan lånet bli mycket dyrare än du från början tänkt dig, då den effektiva räntan kan vara mycket högre än hos en ”vanlig” bank eller långivare. Det är därför viktigt att du strävar efter att betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt.”