När kan jag ansöka om ett onlinelån?

Om du behöver ett lån med utbetalning till ditt konto snabbt, kan ett onlinelån i form av ett snabblån eller ett direktlån vara ett bra alternativ. Denna typ av lån lämpar sig bäst för dig som är i akut behov av en mindre summa pengar, och har möjlighet att betala tillbaka hela lånet på några månader. Kanske har du fått en oväntad utgift du inte har råd att betala på en gång, en räkning som snart förfaller eller ett tandläkarbesök som blivit dyrare än du tänkt dig. Det kan då vara lättare att betala utgiften uppdelat på mer än en gång. Var dock medveten om att någon form av ränta och avgifter i princip alltid tillkommer, vilket betyder att det du betalat för blir dyrare än om du hade haft sparpengar.

Det är alltid mest ekonomiskt fördelaktigt att ha sparade pengar. Du får då dessutom ränta på ditt sparade belopp, och slipper betala extra räntor och avgifter i onödan.

Ibland har man dock inte möjlighet att använda sparade pengar till oförutsedda utgifter. Kanske är pengarna låsta på ett sparkonto, och kan inte tas ut direkt, eller så räcker helt enkelt inte pengarna till. Ibland kan man också ha ett begränsat antal uttag per år på sitt sparkonto. Då kan ett onlinelån vara ett alternativ, förutsatt att du noggrant räknar ut så att du faktiskt har råd att betala tillbaka hela lånet under löptiden, som oftast är ganska kort. Om du har svårt att betala, kan det leda till konsekvenser för din ekonomi, såsom växande skulder eller i värsta fall en betalningsanmärkning.

Har du möjlighet att istället spara ihop till utgiften så är det alltid bättre, men ett onlinelån kan vara en möjlighet att klara sig i en akut ekonomisk situation, där du behöver pengar snabbt, men vet att du kommer att kunna betala tillbaka. Du bör alltid kontrollera den effektiva räntan, det vill säga alla avgifter utslagna på årsbasis tillsammans med räntan, innan du ansöker om ett lån. Även om återbetalningstiden är kort finns ingen anledning att betala mer i räntor och avgifter än du faktiskt behöver. Kontrollera också andra villkor som kan vara viktiga för dig, såsom möjligheten att betala tillbaka hela lånesumman i förtid eller betalningsalternativ. Kanske är det smidigast för dig att betala med e-faktura. Då kan det vara en sådan sak du bör kontrollera innan du ansöker om ett lån.