Vad ska jag tänka på innan jag ansöker om ett banklån?

Det första du bör göra innan du ansöker om ett banklån är att bestämma dig för vilken typ av lån du behöver. Beroende på vad du behöver låna pengar till, finns en del olika typer av lån som kan vara aktuella. Ska du köpa bostad är det ett bolån som gäller. Ska du köpa en bil av bilhandlare är det ett billån du ska ansöka om. Ska du däremot köpa en bil som är äldre, kostar mindre än bankens gräns för billån eller köpa bilen av en privatperson, så är det ett privatlån, ett lån utan säkerhet, också kallat blancolån, du ska överväga. Ska du låna en mindre summa till något annat, kan det vara en så kallad kontokredit som är mest lönsam. Är du däremot i akut behov av pengar snabbt, kan det vara värt att överväga ett så kallat online lån eller snabblån, under förutsättning att du har råd att betala tillbaka lånet under dess förhållandevis korta återbetalningstid.

Du bör jämföra olika lån och långivare innan du bestämmer dig för var du vill låna pengar. Du kan jämföra räntorna, avgifterna och villkoren hos de olika bankerna antingen genom att själv kontakta dem eller genom att använda dig av en jämförelsetjänst. Dessa finns på internet och jämför räntor och avgifter hos olika banker för att ge dig en överblick över vad du kan bli erbjuden. Tänk dock på att den räntan du slutligen får ofta baseras på dina unika förutsättningar.

Du ska alltid jämföra det som kallas för den effektiva räntan, det vill säga alla avgifter och räntor sammantaget, för att få en så rättvis översikt som möjligt. Det kan förutom räntan nämligen alltid tillkomma andra avgifter såsom aviavgifter, uppläggningsavgifter och andra typer av kostnader för lånet. Det är viktigt att du även tar med dessa i beräkningen av vad ett lån kostar dig.

När du ska söka lån, kan du antingen göra det direkt hos banken, ofta direkt på bankens sida på internet, eller genom att kontakta dem på annat sätt. Du kan också använda dig av någon av de låneförmedlare som finns på marknaden. Exempel på sådana låneförmedlare är Lendo, MyLoan och Freedom Finance. Du gör då en ansökan hos låneförmedlaren där du anger önskat lånebelopp, och får sedan svar från olika banker som du själv kan ta ställning till innan du väljer var du vill gå vidare.