Det är alltid viktigt att du noga kollar upp din ekonomi och din egen budget så att du faktiskt har råd att betala tillbaka det du lånat med alla räntor och avgifter. Även om ett privatlån kan vara ett bra val för dig som samlat på dig många mindre lån och krediter och vill sänka din månadskostnad, så är det viktigt att du också ser det som en förändring i din ekonomiska livsstil, så att du inte samlar på dig fler lån och krediter än du har råd med.

Privatlån ett lån utan säkerhet

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, det vill säga: Räntan sätts baserat på din ekonomi och framtida betalningsförmåga. Räntan är också oftast rörlig, och ändras i takt med Riksbankens styrränta, reporäntan. Det är därför viktigt att du även räknar på om du kommer att ha råd att betala tillbaka på lånet även vid ett högre ränteläge under lånets återbetalningstid, den så kallade löptiden. Välj också gärna en så kort löptid som möjligt, för att undvika att betala för mycket i räntekostnader för lånet. På billigalan.nu kan se en översikt över räntor och löptider.

När du jämför olika bankers erbjudande om privatlån med varandra, är det viktigt att du tar med även uppläggningsavgifter, aviavgifter och eventuella administrativa avgifter i beräkningen, för att få en så rättvis bild som möjligt av vad lånet faktiskt kostar varje månad.

En bank som har låg ränta på sitt privatlån, kan istället ha höga och många avgifter för samma lån, varför detta kan ”äta upp” det du sparar på den lägre räntan. Räkna därför ut den så kallade effektiva räntan innan du ansöker om ett lån. Banken eller långivaren ska kunna upplysa dig om den effektiva räntan, men det bästa är naturligtvis att du själv sätter dig in i alla avgifter som kan förknippas med lånet innan du ansöker om detta.

Ett första steg kan vara att jämföra lån hos olika långivare på någon av de jämförelsesidor som idag finns på nätet. På så sätt får du en bra jämförelse och kan sedan gå vidare och kontakta de låneinstitut som har de bästa villkoren för just dig och din ekonomiska situation. Är det mest förmånligt för dig att slippa betala aviavgifter ska du leta efter en långivare som inte tar ut sådana. Har du övervägt möjligheten att betala tillbaka lånet tidigare än avtalat, ska du leta efter en bank eller långivare som inte tar ut någon extra avgift för detta.