Ett blancolån är ett lån där du inte lämnar någon säkerhet för lånet. Säkerhet för ett lån kan vara till exempel en bostad eller en bil. Ett blancolåns ränta baseras istället på din ekonomiska situation och framtida betalningsförmåga. Räntan är ofta lite högre för ett blancolån, eftersom risken för banken att låna ut till dig är större än om en säkerhet lämnas för lånet. Ett blancolån kallas ibland också för ett privatlån, eller helt enkelt ett lån utan säkerhet och erbjuds av de flesta banker.

Det är viktigt att du räknar på hur mycket du har råd att betala på blancolånet varje månad, och även räknar med en god marginal så att du har råd att betala även om räntan går upp under lånets återbetalningstid. Gå alltid igenom din ekonomi noggrant innan du ansöker om ett lån. Ett lån betalar du oftast på under ett flertal år, och det är alltid tryggast om du i förväg vet att du inte kommer att få problem att betala. Genom att noga undersöka räntor och avgifter, räkna ut hur mycket du har råd att betala och se till att du har goda marginaler för eventuella räntehöjningar, kan du undvika betalningsproblem som kan leda till fler betalningsanmärkningar och stora skulder. Ett lån är ett stort åtagande. Det är därför viktigt att du kan planera återbetalningstiden på ett bra sätt.

För att få en bra bild av olika räntor och andra villkor som kan vara aktuella för lånet, kan det vara praktiskt att använda sig av en sida på nätet där du kan jämföra lån hos olika banker och andra långivare. Tänk på att det inte bara är räntan som påverkar hur mycket lånet kommer att kosta dig. Även uppläggningsavgifter, aviavgifter och administrativa kostnader påverkar den faktiska kostnaden för lånet. Kontrollera också om det finns möjlighet att betala tillbaka lånet i förtid, och om banken eller långivaren i så fall tar ut någon extra avgift för detta. Vissa långivare tar ut en så kallad ränteskillnadsersättning om du vill betala tillbaka lånet innan den överenskomna löptiden gått ut. Detta beror på att banken, om du betalar tillbaka lånet tidigare än avtalat, förlorar ränta som du skulle ha betalat. Vissa långivare tar dock inte ut denna typ av avgift, något som kan vara värt att ta reda på i förväg om det skulle vara så att du vill betala av hela lånet på en gång under löptiden.