Det finns en mängd situationer där du kan behöva låna pengar utan säkerhet. Kanske har du en oförutsedd utgift eller en större räkning som måste betalas. Många ansöker också om denna typ av lån för att samla ihop dyra krediter och avbetalningsköp till ett enda lån, och på så sätt få ner månadskostnaden för skulderna. Denna typ av lån kallas oftast privatlån eller blancolån. Det innebär att du inte har någon säkerhet för lånet annat än din egen inkomst. Lån utan säkerhet är en mer riskfylld utlåningsform för bankerna, eftersom de endast kan förlita sig på din framtida betalningsförmåga. Därför är kreditbedömningen oftast hårdare vid denna typ av lån än om du kan lämna något i säkerhet. Räntan är också oftast något högre för denna typ av lån, och är dessutom oftast rörlig. Räntan sätts då i relation till Riksbankens styrränta, den så kallade reporäntan.

Det är viktigt att du själv räknar ut hur mycket du har råd att låna, och att du faktiskt har en god marginal att kunna betala på ditt lån, även om räntan går upp innan lånet slutligen är återbetalt. Får du problem att betala ditt lån, kan det leda till stora ekonomiska konsekvenser med exempelvis betalningsanmärkningar och stora skulder som följd. Det är alltid bra att inte låna mer än du behöver, då ett lån utan säkerhet alltid kan bli dyrare än du först räknat med.
Ett lån utan säkerhet betalas ofta tillbaka på upp till 10-12 år, men du kan även välja en betydligt kortare återbetalningstid. Många banker har en lägre gräns för lånebeloppet. Vill du låna mindre än så, kan det istället vara mer fördelaktigt att exempelvis ansöka om en så kallad kontokredit, kopplad till ditt konto.

Du kan också försöka ha en medsökande på ditt lån, för att öka dina chanser att få lånet beviljat, och för att möjliggöra för banken att erbjuda dig en lägre ränta, eftersom risken för banken då blir lägre. Det räcker ofta om en av låntagarna har fast inkomst eller anställning.
Kontakta gärna olika banker och långivare innan du ansöker om ett lån utan säkerhet, för att jämföra de olika låneinstitutens räntor. Det är också viktigt att du jämför de andra villkoren för lånet, såsom andra tillkommande avgifter och dröjsmålsräntor och så vidare. Du kan använda dig av en jämförelsesida på nätet när du jämför, för att få en bra översiktsbild.