Ett internetlån eller snabblån, också kallat direktlån eller mikrolån, är ett mindre lån utan säkerhet med kortare återbetalningstid än ett vanligt blancolån hos en bank.

Ett internetlån har ofta högre effektiv ränta än ett vanligt blancolån hos en bank, och har dessutom betydligt kortare löptid. Om du har svårt att betala internetlånet, kan de kostnader detta medför göra att lånet blir många gånger dyrare än du räknat med från början.

Ett internetlån kan vara ett bra alternativ om du får en oförutsedd utgift, men inte behöver eller vill låna så mycket som den undre gränsen hos din vanliga bank, eller om du har möjlighet och vill betala tillbaka lånet förhållandevis snabbt. Löptiden på ett internetlån är betydligt kortare än för ett traditionellt banklån. Det kan vara bra att ha så kort löptid som möjligt, för att undvika att betala onödigt mycket i ränta för lånet.

Ett internetlån kan vara bra för att täcka en tillfällig kostnad som uppstått och som du inte har medel till just för tillfället, men som du kommer att kunna betala inom en överskådlig framtid. Det är dock viktigt att du noga räknar på att du har råd att betala tillbaka lånet under den avtalade löptiden, för att undvika skulder och eventuella betalningsanmärkningar. Dröjsmålsräntan för amorteringen på ett internetlån kan också vara förhållandevis hög. Det är därför viktigt att du är säker på att du kommer ha råd att betala tillbaka lånet inom utsatt tid.

Som alltid när du ska låna pengar är det viktigt att du jämför de olika långivarna för att se var just du kan få mest förmånlig ränta och villkor som passar dina behov bäst. Gör en jämförelse av den effektiva räntan, det vill säga räntan tillsammans med alla andra avgifter utslagna på ett år, för att få en rättvis jämförelse mellan kreditgivarna. Ibland kan en låg ränta kompenseras av höga avgifter, dyra dröjsmålsräntor och andra kostnader. Det är därför viktigt att du noga jämför alla villkor innan du ansöker om ett lån. Du måste också räkna med att kunna betala tillbaka ett internetlån under den anvisade tiden. I annat fall kan det få stora ekonomiska konsekvenser, med skulder och betalningsanmärkningar som följd. För att undvika betalningsanmärkningar bör du göra en hållbar budget för att säkerställa att du kan betala lånet i tid. Låna heller inte mer än du faktiskt behöver och betala tillbaka så snabbt du kan, för att inte betala mer än nödvändigt i ränta.